Podrobné návody bezpečně provedou přípravou knedlíků všechny, kdo je vaří poprvé nebo si nejsou úplně jistí. Součástí je názorný foto-návod, doporučení jak vybrat nejvhodnější suroviny a je zde i detailně popsáno, které ošemetné fáze přípravy si obzvlášť pohlídat. Nezapomněli jsme ani vychytané recepty na bramborový, kynutý houskový a kynutý ovocný knedlík, popsané tak, aby se povedly hned napoprvé a rovnou na jedničku.
Kapitoly
Knedlíčky do polévky
Polévkové knedlíčky jsou velmi proměnlivé. Můžete do jich schovat v podstatě veškerou zavářku od zeleniny až po maso. Jiné jsou zase lehké a nadýchané jako obláčky. Jedno mají všechny společné – doplní chuť celé škály polévek od vývarů až po zeleninové krémy a přidají jim na vydatnosti.
Knedlíky s poctivou omáčkou
Správný omáčkový knedlík tvoří sehranou dvojici s hlavním jídlem. Nesmí být tuhý, ale ani příliš měkký, aby se v omáčce nerozmočil. V ideálním případě chuť pokrmu obohatí a posune ji ještě o kousek dál do přesně vyladěné souhry.
Knedlíky k pečení
Tyto hutnější knedlíky dovedou pojmout přesně tu správnou porci trochu řidší šťávy či výpeku. Některé druhy se budou hodit k přírodně pečenému masu a jiné zase k tučnějšímu omastku z husy nebo vepřového kolene. Můžete s nimi i zaexperimentovat a přidat zeleninové přílohy jako špenát nebo zelí rovnou do knedlíku.
Speciální knedlíky ke zvěřině
Zvěřina bývala na českém talíři jako doma a není třeba se jí obávat ani dnes, kdy je nabídka masa z divoce žijících zvířat v obchodech dostatečně široká a kvalitní. Plná a bohatá chuť zvěřiny se dobře snoubí s výraznými knedlíky dochucenými brusinkami, kořením a perníkem.
Knedlík jako hlavní jídlo
Proč rozdělovat něco, co dohromady skvěle chutná? Knedlíky plněné masem vyřeší přípravu hlavního jídla jedním tahem. Snadno se připravují, ohřívají i transportují. Přinášíme zde recepty na osvědčenou klasiku v podobě bramborových knedlíků s uzeným masem a současně inspiraci i na nové náplně a zpracování.
Vegetariánské knedlíky
Ani když knedlík nemá maso, nechybí mu k dokonalosti vůbec nic. Pestré nápady vegetariánské kuchyně přinášejí recepty na hlavní chody, zajímavé přílohy i bezmasé variace na klasická jídla české kuchyně.
Knedlíky bez mouky
Aktuální kuchyňské trendy i různá dietní omezení nemusí ještě znamenat, že byste si měli upírat pořádný český knedlík. Nabízíme osvědčené postupy i netradiční spojení surovin bezlepkové kuchyně.
Krajové speciality
Z doby zlatého knedlíkového věku v 19. století se datují hlavní recepty české kuchyně, ale především zajímavé regionální speciality. Často mívají tak pohádková jména, že člověk ani netuší, co mu nakonec přistane na talíři. Ze starých a ručně psaných rodinných receptářů jsme pro vás vybrali to nejzajímavější a nejchutnější.
Knedlíky ze zemí dalekých i blízkých
Věděli jste, že nejstarší historicky doložené knedlíky se připravovaly v Číně, a to již před 2 tisíci lety? Jejich evropská historie se začala psát až o dost později. Inspirace na přílohy i hlavní chody knedlíkového typu se najdou téměř po celém světě. Dodejte si odvahy a vyzkoušejte knedlíky trochu jiné než ty naše oblíbené české.
Sladké knedlíky
Tyhle knedlíky milují mák, ořechy a povidla. Na talíři je proto můžete mít po celý rok bez ohledu na roční dobu a úrodu ovoce. Nejde je nemít rád, neboť vždycky spolehlivě zlepší náladu všem strávníkům.
Ovocné knedlíky
Letní ovocná sezóna doslova volá po zpracování do knedlíků. Kombinujte naše prověřené recepty na těsta s různými druhy náplní a posypek a garantujeme vám, že tolik chuťových variant vám vydrží až do příští sklizně!