Eva Brixi, šéfredaktorka měsíčníku Prosperita s přílohami Madam Business a Fresh Time
V mém případě to je jinak. Knedlíky jsem vždy považovala za něco velmi složitého, nedostižného i delikátního. Podle mého soudu si na ně mohl troufnout jen ten, kdo odhalil speciální tajemství jejich přípravy, jež se v každé rodině dědilo z generace na generaci. Nikdy jsem je nevařila, s výjimkou sladkých tvarohových plněných jahodami, špendlíky, blůmami či švěstkami nebo i jablíčky a třešněmi, nakoulet jich padesát nebylo od věci. Ovšem na ty klasické houskové, nebo bramborové k masu, na ty jsem si nikdy netroufla. Obstojně jsem si poradila vždy jednou za rok se špekovými. Ale to bylo tak vše.
Ovšem když se mi do ruky dostala Velká knedlíková kuchařka, musela jsem svůj názor opravit. Lépe řečeno, zkouším ho opravit. Dověděla jsem se z ní, co jsem opravdu netušila: uvařit knedlík je lehké. To mne překvapilo. Pořád o tom přemýšlím. Zvládnu to? Ani nevíte, jak bych chtěla. Když to tvrdí Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička, knedlíkový mistr, který umí uvařit knedlík k jakékoli příležitosti a doslova z čehokoli, musí to být pravda!
Velká knedlíková kuchařka, kterou vydala vlastním nákladem jmenovaná firma, je pro mne ojediněným dílem, které stojí za to mít v knihovně, na stole, v kuchyni, nebo na nočním stolku. Listovala a četla jsem si v ní od chvíle, kdy jsem ji dostala, nesčetněkrát. Nejen že jsem se dověděla spousty věcí o knedlících (a také na mnoho z nich dostala chuť), ale zpravidla po dni plném stresu a vypětí jsem si večer u této knihy doslova odpočinula. A činím tak dosud. Přehodím vždy nejen stránku, ale i myšlenku, přestanu spěchat, a jak by řekl Rudolf Hrušínký, kochám se. Obracím list po listu, vracím se zpět, a dávám si jedno předsevzetí za druhým: tenhle knedlík zkusím, tamten se naučím, další určitě zvládnu… Jenže? Jak dlouho bych musela po tomto světě chodit, abych všechny recepty vyzkoušela? Mám však nakročeno!
Knížka v sobě nese jedno užitečné poselství: není pravdou, že jsou kendlíky nezdravé. Pokud jich k obědu nespořádáte metrák, ale tak akorát, je to v pořádku. Nádherný protipól k honbě za superštíhlou linií, která nikam nevede, možná tak akorát do blázince. Važme si umění vařit knedlíky! S Velkou knedlíkovou kuchařkou nám to všem půjde krásně od ruky, určitě za čas i mně. Kdo tuto publikaci ještě nemá, měl by si ji pořídit. Je to nádherné čtení, jemné vzrušení z touhy naučit se něčemu novému. Je to laskavé pohlazení po duši. Je to i výprava do neznáma, bujarý adrenalin, který vybízí k tomu, aby člověk děla to, co má smysl.
Zdobná kniha se spoustou nádherných fotografií, rad, poznámek a hlavně zmiňovanaých receptů. A nejen na samotné knedlíky. Velká knedlíková kuchařka je poklad, který už nedám z ruky. Je v ní obsaženo tolik erudice, lásky i porozumění řemeslu kuchařskému, že neodoláte. Je to potěšení, vedoucí k dobré chuti. Dárek plný poezie, který nikdy nezklame. Tato kniha souzní s kulturním dědictvím české kuchyně a bude ji úctyhodně reprezentovat.
Eva Brixi, šéfredaktorka měsíčníku Prosperita s přílohami Madam Business a Fresh Time