Recenze knihy

Eva Brixi, šéfredaktorka měsíčníku Prosperita s přílohami Madam Business a Fresh Time

Už ji nedám z ruky Troufám si tvrdit, že v kuchyni vím, co dělat i jak to dělat. Naučila jsem se zvládat kynutá těsta, vařit džemy ze všeho možného, co se kolem polních cest či na zahradě urodí, připravovat masa na gril, vyrábět domácí paštiky i jitrničky, nakládat patizony stejně tak jako experimentovat s bylinkami a kořením. Pravdou je, že blízko mám k pokrmům, které jsou na přípravu rychlé, sestávají ze zeleniny a z masa, často z vařených brambor, rýže či těstovin, pohanky, zkrátka doháním tak čas, který mi stále chybí. I když, jak se to vezme, v plném nasazení peču taky koláče, bábovky i vánočky a také vánoční cukroví, což se uspěchat nedá… Ale knedlíky, to je zvláštní kapitola. K těm jsem se zatím nedopracovala. Pro mne je tato kategorie pokrmů obestřena zvláštním tajemstvím, které mne stále odrazuje zkusit nemožné. Tak nějak se mi do podvědomí vrylo, že vyrobit knedlík je těžké, přetěžké, aby nebyl jak dělová koule nebo se nerozvařil do nedefinovatelných tvarů. Bojím se ho stejně jako zapřisáhlí ekologové jaderných elektráren. Přesto, že maminka i babička knedlíky vařily, a zdaleka nejen ty houskové, bylo do současnosti toto téma pro mne skoro tabu. Ještě před padesáti lety bývalo zvykem, že si knedlíky dělala každá hospodyně sama a bývaly jakousi samozřejmostí, zkrátka každá je uměla stejně jako zaštupovat ponožky nebo zatopit v kamnech.

V mém případě to je jinak. Knedlíky jsem vždy považovala za něco velmi složitého, nedostižného i delikátního. Podle mého soudu si na ně mohl troufnout jen ten, kdo odhalil speciální tajemství jejich přípravy, jež se v každé rodině dědilo z generace na generaci.  Nikdy jsem je nevařila, s výjimkou sladkých tvarohových plněných jahodami, špendlíky, blůmami či švěstkami nebo i jablíčky a třešněmi, nakoulet jich padesát nebylo od věci. Ovšem na ty klasické houskové, nebo bramborové k masu, na ty jsem si nikdy netroufla. Obstojně jsem si poradila vždy jednou za rok se špekovými. Ale to bylo tak vše.

Ovšem když se mi do ruky dostala Velká knedlíková kuchařka, musela jsem svůj názor opravit. Lépe řečeno, zkouším ho opravit. Dověděla jsem se z ní, co jsem opravdu netušila: uvařit knedlík je lehké. To mne překvapilo. Pořád o tom přemýšlím. Zvládnu to? Ani nevíte, jak bych chtěla. Když to tvrdí Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička, knedlíkový mistr, který umí uvařit knedlík k jakékoli příležitosti a doslova z čehokoli, musí to být pravda!

Velká knedlíková kuchařka, kterou vydala vlastním nákladem jmenovaná firma, je pro mne ojediněným dílem, které stojí za to mít v knihovně, na stole, v kuchyni, nebo na nočním stolku. Listovala a četla jsem si v ní od chvíle, kdy jsem ji dostala, nesčetněkrát. Nejen že jsem se dověděla spousty věcí o knedlících (a také na mnoho z nich dostala chuť), ale zpravidla po dni plném stresu a vypětí jsem si večer u této knihy doslova odpočinula. A činím tak dosud. Přehodím vždy nejen stránku, ale i myšlenku, přestanu spěchat, a jak by řekl Rudolf Hrušínký, kochám se. Obracím list po listu, vracím se zpět, a dávám si jedno předsevzetí za druhým: tenhle knedlík zkusím, tamten se naučím, další určitě zvládnu… Jenže? Jak dlouho bych musela po tomto světě chodit, abych všechny recepty vyzkoušela? Mám však nakročeno!

Knížka v sobě nese jedno užitečné poselství: není pravdou, že jsou kendlíky nezdravé. Pokud jich k obědu nespořádáte metrák, ale tak akorát, je to v pořádku. Nádherný protipól k honbě za superštíhlou linií, která nikam nevede, možná tak akorát do blázince. Važme si umění vařit knedlíky! S Velkou knedlíkovou kuchařkou nám to všem půjde krásně od ruky, určitě za čas i mně. Kdo tuto publikaci ještě nemá, měl by si ji pořídit. Je to nádherné čtení, jemné vzrušení z touhy naučit se něčemu novému. Je to laskavé pohlazení po duši. Je to i výprava do neznáma, bujarý adrenalin, který vybízí k tomu, aby člověk děla to, co má smysl.

Zdobná kniha se spoustou nádherných fotografií, rad, poznámek a hlavně zmiňovanaých receptů. A nejen na samotné knedlíky. Velká knedlíková kuchařka je poklad, který už nedám z ruky. Je v ní obsaženo tolik erudice, lásky i porozumění řemeslu kuchařskému, že neodoláte. Je to potěšení, vedoucí k dobré chuti. Dárek plný poezie, který nikdy nezklame. Tato kniha souzní s kulturním dědictvím české kuchyně a bude ji úctyhodně reprezentovat.

 

Eva Brixi, šéfredaktorka měsíčníku Prosperita s přílohami Madam Business a Fresh Time

VELKÁ KNEDLÍKOVÁ KUCHAŘKA

Veletucet knedlíků v české kuchyni

Takto přehledně popsané recepty na knedlíky na jednom místě na trhu ještě nebyly!
Knedlíková kuchařka je poklad, který najde využití v každé domácnosti. Oslovuje milovníky dobrého jídla napříč generacemi, kteří se jí budou inspirovat po celé dekády.

Podrobnější informace

699
144 druhů knedliků
288 stran